Wat is hennep?

Hennep is een heel oud gewas dat sinds de oudheid wordt geteeld, onder andere voor de productie van papier, textiel, voeding en geneesmiddelen. In onze regio werd hennep zeer intensief gebruikt in de scheepvaart voor het maken van zeilen en touwen omdat het een zeer sterk materiaal oplevert dat bestand is tegen het zoute zeewater.

Hennepveld - Hemp in a Box te Herzele

Hennepveld – Hemp in a Box te Herzele

Wanneer er wordt gesproken van Hennep denken velen aan Cannabis of Marihuana. Industriële hennep is echter niet als verdovend middel te gebruiken. Het wordt vooral gebruikt als grondstof voor bouwmaterialen, textiel, voeding en nog zoveel meer. Het telen van hennep is onderworpen aan sterke voorwaarden. Zo moet je landbouwer zijn, heb je steeds toestemming nodig van het Ministerie van Landbouw en Visserij en moet je duidelijk vermelden dat de hennep niet gebruikt kan worden als verdovend middel.

In de bouwsector kan hennep worden gebruik zowel bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten, in vrijwel alle delen van de bouwschil als constructiemateriaal, isolatiemateriaal, afwerkingsmateriaal en in meubilair. Een bijzonder constructiemateriaal is kalkhennep. Dit is een mengsel van hennepscheven, kalk en water en het kan in combinatie met een draagstructuur gebruikt worden om muren te bouwen.

Lees meer over kalkhennep