Wat is kalkhennep?

1_kalkhennep_artisanale_bouwtechniekKalkhennep is een natuurlijk mengsel van hennephout, hydraatkalk, mineralen & water. In combinatie met een draagstructuur kan het gebruikt worden om muren te bouwen. Het kan ook gebruikt worden om vloeren en daken te bouwen of wanden van bestaande gebouwen te isoleren.

Bouwen met kalkhennep is niet nieuw. Hennep wordt al sinds de Oudheid gekweekt en in Noord-Europa gebruikt men kalkhennep al decennia als isolatiemateriaal. Voor nieuwbouw en renovatie wordt het in Frankrijk, Zwitserland en Engeland al jaren toegepast. In België is het echter vrij nieuw…

Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Kalkhennep is een duurzaam bouwmateriaal dat alle energetische eigenschappen van een duurzame woning bevat en bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen. Je bouwt er een stevig, energiezuinig gebouw mee waar het gezond wonen en werken is. Kalkhennep is isolerend, zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat met een voortdurende en stabiele vochtbuffer, het is een uitstekende geluidsisolatie, het brandt niet, rot niet en is weerbestendig. De vochtregulerende werking van kalkhennep zorgt ervoor dat er geen condensatieproblemen (vocht, schimmel, klamme muren) in het gebouw kunnen ontstaan.

Kalkhennep heeft bovendien een buitengewoon goede CO2 balans. Er zit meer CO2 vast in de hennepplant dan er uitgestoten wordt tijdens de teelt en het bouwproces. Hydraatkalk neemt voortdurend CO2 op en zuivert zo het binnenklimaat van het gebouw.

Kalkhennep kan gespoten worden aangebracht en is zeer geschikt voor de renovatie van kelders, muren en monumenten. Maar ook voor nieuwbouwprojecten is kalkhennep uiterst geschikt. Kalkhennep is zelfdragend maar is niet in staat om de lasten van vloeren of een dak te dragen. Bij nieuwbouw wordt het vooral gebruikt om een dragende structuur zoals een houtskelet op te vullen. Kalkhennep handmatig aanbrengen en laten drogen is een arbeidsintensief proces. Daarom zijn er verschillende alternatieven op de markt zoals hennepblokken en prefab kalkhennep muren die fabrieksmatig worden geproduceerd.

Lees meer over het prefab bouwsysteem van Hemp in a Box