De bouwsector heeft een grote invloed op onze leefomgeving en gezondheid. Enerzijds heeft de ontginning en de verwerking van bouwgrondstoffen een zware impact op het milieu. Maar ook binnenshuis hebben bouwmaterialen een invloed op ons leefmilieu. Gezondheidsproblemen of allergieën zijn vaak te wijten aan chemische binnenhuisvervuiling, veroorzaakt door de gebruikte bouw- en isolatiematerialen. Er zijn nochtans voldoende volwaardige, gezonde alternatieven voor traditionele, milieubelastende materialen. Kalkhennep bijvoorbeeld!

Kalkhennep: de natuur als bouwleverancier

Kalkhennep is een natuurlijk mengsel van hennephout, hydraatkalk, mineralen & water dat in combinatie met houtskeletbouw onmiskenbare voordelen biedt. Het is een natuurlijk en lokaal geteeld restproduct waarmee je zonder toevoeging van chemische stoffen een energie-efficiënt en gezond gebouw neerzet. Dankzij haar unieke eigenschappen en ecologisch karakter is kalkhennep werkelijk het bouwmateriaal van de toekomst.

Alle voordelen op een rijtje:

  1. Kalkhennep is een duurzaam bouwmateriaal dat alle energetische eigenschappen van een duurzame woning bevat en bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen. Je bouwt er een energiezuinig gebouw mee waar het gezond wonen en werken is.
  2. Kalkhennep is isolerend, zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat met een voortdurende en stabiele vochtbuffer, het is een uitstekende geluidsisolatie, het brandt niet, rot niet en is weerbestendig.
  3. De vochtregulerende werking van kalkhennep zorgt ervoor dat er geen condensatieproblemen (vocht, schimmel, klamme muren) in het gebouw kunnen ontstaan.
  4. Kalkhennep heeft een buitengewoon goede CO2 balans. Er zit meer CO2 vast in de hennepplant dan er uitgestoten wordt tijdens de teelt en het bouwproces. Hydraatkalk neemt voortdurend CO2 op en zuivert zo het binnenklimaat van het gebouw.
  5. Met kalkhennep bouw je uiterst solide gebouwen. Een houtskelet zorgt voor de structuur, kalkhennep voor de stevigheid en de isolatie. Een kalkhennepmengsel is een mix van hennephout, minderalen en water. Nadat het mengsel is aangebracht in een houtskelet treedt er een drogingsproces in werking. Na droging omhult de kalkhennep het houtskelet naadloos. Dit levert een stevige, winddichte muur op.

Bouwen met kalkhennep is trouwens niet nieuw. Hennep wordt al sinds de Oudheid gekweekt en in Noord-Europa gebruikt men kalkhennep al decennia als isolatiemateriaal. Voor nieuwbouw en renovatie wordt het in Frankrijk, Zwitserland en Engeland al jaren toegepast. In België is het echter vrij nieuw…

Er is eén nadeel…

Werken met kalkhennep is prettig en licht werk. Het laat zich makkelijk verwerken en onder begeleiding kan in principe iedereen ermee leren bouwen. Er is alleen één nadeel: Bouwen met kalkhennep is een artisanaal, arbeidsintensief en tijdrovend bouwproces. De doorlooptijd van een kalkhennep bouwproject is bovendien sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Maar ook daarvoor is er nu een oplossing…

Hemp in a Box: Modern bouwen met een artisanale techniek.

Om een antwoord te bieden op het tijdrovende aspect van kalkhennep, ontwikkelde een team van ecologische bouwexperts Hemp in a Box, een prefab bouwprocédé met kalkhennep als belangrijkste grondstof. Een team van experts bekijkt je bouwplan en splitst het op in prefab elementen. Vervolgens worden de kalkhennep muren volledig op maat gebouwd in een productiehal, onder weersonafhankelijke omstandigheden. Dankzij het eenvoudig montagesysteem zet een gespecialiseerd aannemer op de bouwwerf in amper enkele dagen tijd een water- en winddicht gebouw neer. Klik en klaar!

Bekijk hoe het werkt

Overtuigd?

Geef toe, zou jij nog traditionele, chemische bouwstoffen gebruiken voor een nieuwbouwproject als je weet dat je een zelfde resultaat kan halen met 100% natuurlijk afbreekbaar bouwmateriaal? Zeker nu dat ook op een snelle en efficiënte manier kan?

Plaatsing van een Hemp in a Box wandpaneel tijdens de bouw van een kalkhennep woning in heusden

Ja, ik wil meer informatie ontvangen over bouwen met Hemp in a Box!

Vul je gegevens in en vink aan wat van toepassing is: